top of page

ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ



Μεγαλη κουβεντα γινεται τα τελευταια χρονια για τα περιφημα ανθρωπινα δικαιωματα αλλα λιγοι εχουμε στο νου μας καθαρα για το τι ακριβως μιλαμε και τι αυτα συνιστουν και πως υπαρχουν,πως θεσμοθετουνται και κυριως, αν ειναι μια τυπου ιδεολογια και μια αξιακη βαση στην οποια οι νεοι και οχι μονο ανθρωποι μπορουν να αφοσιωθούν και να πιστεψουν σε αυτα και στις επιταγες τους φερνοντας το κοινωνικο συνολο σε πλεονεκτικοτερη και πιο υγιη θεση απο την σημερινη που θα χωρά τους παντες και κανεις δεν θα νιωθει περιττος. Αμφιλεγομενα και θολα κατα την αποψη μερικων και αποσπασματικα κατα την γνωμη αλλων,τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι ενα θεμα που κυριαρχει στην καθημερινοτητα πολλων ανθρωπων ειτε σαν αποτελεσμα διαξιφισμων, ειτε σαν αναγκη και μαλιστα ζωτικης και υπαρξιακης σημασιας για καποιους αλλους.

Δεν ειναι λιγοι οι συνανθρωποι μας που αντιμετωπιζουν λογω καποιων ιδιαιτεροτητων τους δυσχερειες σε πολλους τομεις της ζωης τους και ενιοτε η μη ορθη ή ανεπαρκής απόδοσή τους και η μη υπαρξη τους,αποτελουν τροχοπεδη σε ολες τους τις κοινωνικες και γενικοτερα ανθρωπινες δραστηριοτητες τους.

Τα ανθρωπινα δικαιωματα αποτελουν τον νεο στοχο της κοινωνιας και μια πιστη σε ιδεες, χωρις απαραιτητα σαφη πολιτικο προσανατολισμο καθε φορα! Εχουν ομως την δυναμικη και γιαυτο ειναι για εναν παραπανω λογο αξιωματικα σεβαστα, της συμμετοχης των ανθρωπων που τα υπερασπιζονται σε καθε γωνια της γης οπου υπαρχουν καταπιεσμενοι πληθυσμοι ή ομαδες ανθρωπων που ταλαιπωρουνται απο τυραννικα καθεστωτα και δινουν συνεχως αγωνες εναντια σε καθε ειδους και καθε μορφης βιαιη καταπιεση.

Σαφως και δεν πρεπει να αποσιωποιησουμε το γεγονος οτι σε καθε αλλαγη καθεστωτος οπου κι αν αυτη πραγματοποιηθηκε,οι ομαδες που διεκδικούσαν τα ανθρωπινα δικαιωματα,υπηρξαν σπόρος που συνεβαλε αποφασιστικα στην επερχομενη αλλαγη και πανω τους ηταν δομημενη η σκεψη και η ελπιδα για μια εντελως νεα και ριζικα εναλλακτικη οργανωση της κοινωνιας.

Περα απο την νομικη μορφη που εχουν παρει και ασχετα αν ισχυουν ή όχι σε καποια κρατη και αν εχουν επικυρωθει απο τις τοπικες κρατικες αρχες ή οι κοινωνιες που τα εχουν εντάξει στο δικαιο τους εχουν το αναλογο ποιοτικο και πολιτισμικο επιπεδο για να τα υποστηριξουν και στην καθημερινότητά τους ,τα ανθρωπινα δικαιωματα ειναι ενα οικουμενικο και

πανανθρωπινο ζητουμενο που ειναι πανω απο εποχες,πολιτισμους,ιδεολογιες και πολιτικα συστηματα.

Γιαυτο ειναι και θα ειναι συνεχως επικαιρα ενεκα της αναγκαιοτητας τους αλλα και του οτι αφορουν ολους τους ανθρωπους απανταχου της γης.

Ειναι ευκολα κατανοητο πως σημερα με τις όλο και αυξανόμενες μετακινησεις πληθυσμων λογω πολεμων ,καταστροφων του περιβαλλοντος,φτωχειας απο τον λεγομενο τριτο κοσμο προς τα πιο εξελιγμενα κρατη της δυσης,η επικαιροποιηση του διαλογου για τα ανθρωπινα δικαιωματα, εχει αναθερμανθει!

Η κλασσικη παιδεια των Αρχαιων Ελληνων και οι ιδεες της δημοκρατιας και της ισοπολιτειας εκτος των αρχων της πλειοψηφιας, πολυ σοφα προυπέθεταν και την αρετη και το φρονημα των πολιτων απεναντι στους συμπολιτες τους και στην κοινοτητα

Με την λογικη αυτη απέκοπταν τις συμπεριφορες και τις στρατηγικες ανθρωπων που προσδοκούσαν το μεγαλυτερο δυνατο οφελος για τους εαυτους τους και τις αναγκες τους, αδιαφορωντας ομως για τις συνεπειες αυτων πανω στον συνανθρωπο τους.

Γιατι ετσι διαρρηγνύεται ο συνεκτικος κοινωνικος δεσμος της κοινοτητας και αυτο που απομενει ειναι μοναχα τα καθηκοντα κι οχι τα δικαιωματα.

Μπορουμε κατα εναν τροπο να λογαριασουμε τα ανθρωπινα δικαιωματα σαν εναν οικουμενικο μυθο που εκπορευεται απ τα βαθη των αιωνων του ανθρωπου πανω στην γη και αποτελουν αδιαπραγματευτες σταθερες που εχουν σαν σημειο αναφορας τον ανθρωπο.

Αυτος ο οικουμενικος τους χαρακτηρας σε μια θα λεγαμε παγκοσμια εννομη ταξη,ειναι συμβατος και διεκδικησιμος απο ολους τους πολιτισμους,ολους τους τροπους ζωης και οργανωσης της κοινωνιας και απο εκει απολαμβανει και το πανανθρωπινο χαρακτηρα του και την ιδιαιτερη του βαρυτητα.

Ειναι πολυ διαφορετικο ενας ιδιωτης να επιθυμει την εκπληρωση των ζητουμένων του και των ικανοποιήσεων του εστω κι αν αυτες ειναι μειονοτικες σε σχεση με τον υπολοιπο πληθυσμο,αδιαφοροντας για τον διπλανο του και χωρις καμια αναφορα και ενδιαφερον για το γενικο καλο!Και αυτο γιατι σε αυτην την περιπτωση ο ιδιώτης δεν ενδιαφερεται καθολου για την εκπληρωση ολων των δικαιωματων απο ολους τους ανθρωπους αλλα τα κινητρα του ειναι μοναχα ιδιοτελη και μονο για να ικανοποιησει τα δικα του θελω και κινητρα. Οι υπερασπιστες και οι θεματοφυλακες των ανθρωπινων δικαιωματων ομως δεν ενδιαφερονται απλα για την ευόδωση των δικων τους προσδοκιων αλλα για την κατοχυρωση των δικαιωματων ολων των ανθρωπων και το αναμενομενο απο αυτα κοινωνικο καλο,ακομη και σε περιπτωση που μπορει να μην συμφωνει σαν μοναδα,σαν πολιτης σε καποια απο αυτα.

Ο σεβασμος προς τον συμπολίτη του και η ευχερεια του να εχει προσβαση στα δικαιωματα που θα τον διευκολύνουν στις αναγκες του ειναι υπερανω των προσωπικων του θεσεων και υποτάσσονται δημιουργικα και ανθρωποκεντρικα στο καλο της κοινοτητας!

Γιατι μοναχα με το σκεπτικο της ικανοποιησης των ζητουμενων του ιδιωτη που δεν τον αφορα το κοινωνικο συνολο,οι δημοκρατιες θα λειτουργουν τροπον τινα σαν τις αγορες-προσφορα και ζητηση- και θα εχει τους πολιτες εν ειδη πελατων και τους πολιτικους σαν επιχειρηματιες χωρις καμια υποχρεωση απεναντι στο κοινωνικο καλο παρα μονο την ικανοποιηση αναγκων χωρις αναφορες στο γενικο και οικουμενικο συνολο. Τα κρατη δεσμευονται μεταξυ τους σε ενα κοινωνικο συμβολαιο που θα τηρει και θα προστατευει τα δικαιωματα των πολιτων του στο εσωτερικο του και ταυτοχρονα θα αναγνωρίζει και την υπαρξη και δικαιοδοσια των διεθνων οργανισμων κρατωντας βεβαια την εθνικη του κυριαρχια.

Βεβαια με τις επεμβασεις τις επιθετικες που εχουν γινει απο τα πλεον ισχυρα κρατη ,στο ονομα καποιων τετοιων δικαιωματων φανερωνει μια εξωφθαλμη αντιφατικη διαδικασια μιας και εκαναν τις δικες τους προτεραιοτητες και συμφεροντα ,να φαινονται σαν ταχα οικουμενικη μεριμνα για τα δικαιωματα αλλων για τους οποιους φυσικα δεν νοιάζονται ουτε κατα διανοια…

Γιαυτο και πολυ ορθα εχει επισημανθει απο φιλοσοφους και απασχολούμενους με τα “περι ανθρωπινων δικαιωματων” πως κανεις δεν ανθρωπος και καμια κοινωνια δεν κερδιζουν την ελευθερια τους και τα δικαιωματα τους μεσω ξενων επεμβασεων και τιποτα δεν τους χαριζεται σαν δωρο απο ξενες δυναμεις παρα μονο οταν μονοι τους τα διεκδικησουν. Εν κατακλείδι τα ανθρωπινα δικαιωματα δεν εκφραζουν ουτε απολυτες αρχες ,ουτε ιερα και απαραβιαστα ορια.

Ειναι απλα μια πανανθρωπινη γλωσσα στην οποια λιγο πολυ συμφωνησαν ολες οι

κοινωνιες και οι ανθρωποι που τις αποτελουν για να μπορουν να λυνουν τις διαφορες τους και να επιλύουν τις διαφωνίες τους χωρις συγκρουσεις αλλα με την συνεννόηση και δια του λογου και της πειθους και να υπερασπιζονται τις ελευθεριες και τις αυτονομιες τους. Και για τα ατομα σηματοδοτουν την αυτοδιαχείριση τους και χωρις να υποδουλωνονται και διωκονται απο καταπιεσεις πολλων ειδων,οπως των θρησκειων,των κρατων,των οικογενειων.

Εμεις βεβαια σαν πολιτες αυτου του συγκεκριμενου κρατους δεν μπορουμε να σκεφτούμε στο μεγιστο βαθμο τι μπορει να σημαινει αυτη η πανανθρωπινη αξιωση αλλα αν σκεφτούμε την σημασια τους και την δυναμη που παιρνουν και την ωφελιμοτητα που αποκτουν για τους απατριδες,τους προσφυγες,τους μειονοτικους,τους μεταναστες ,τους πολιτικα διωκομενους και γενικα ολους αυτους που οι ζωες τους και οι συνθηκες τους οδηγησαν στα ορια της νομιμοτητας.

Επιδιωξη μας ειναι τα ανθρωπινα δικαιωματα να μπορουν να αποτελουν ενα κοινο πλαισιο και ενα συνολο αναφορων που θα μπορουν να λυνονται συγκρουσεις,αντιρρησεις και διαφορετικες στασεις αναμεσα στις πλευρες που εχουν διαφορες και κυριως να θετουν σαφη και ευδιακριτα ορια ,περαν των οποιων οι προσβολες των δικαιωματων δεν θα μπορουσαν να γινουν ανεκτες και θα χαρακτηριζονται απανθρωπες και θα στηλιτευονται σαν παραδειγματα αποφυγης και ντροπης για τους λαους που τα αποδεχονται,τα ανέχονται και τα διατηρουν!

Καθε χρονο ολο και νεες διαταξεις διεθνων κειμενων προστίθενται στα εθνικα συνταγματα και τα διεθνη κειμενα εμπλουτιζονται και πολλαπλασιαζοντας δειχνοντας με αυτον τον τροπο πως υπαρχουν πολλες ακομη αναγκες και εκφρασεις που δεν τις εχουμε συμπεριλάβει στο δικαιο μας και που θελουμε να το δομήσουμε και να το διορθώσουμε οπου χρειαζεται κατα τετοιο τροπο, ετσι ωστε η επιδιωξη μας να ειναι μια πανανθρωπινη πορεια σαν πολιτες του κοσμου!

Να αποτελεσουν δηλαδη σιγα σιγα μια κοινα αποδεκτη γλωσσα στην οποια ολοι ειμαστε συμφωνοι και θα οφειλουμε να σεβομαστε ασχετα της θεσης μας καθε φορα,του “ισχυρου”ή του “αδυναμου και κυνηγημενου”που θα βρισκομαστε...αλλωστε αυτα ευκολα εναλλάσσονται!

Τα ανθρωπινα δικαιωματα σηματοδοτουν μια νεα ουτοπια,ενα ειδος κοινωνικου ανθρωπισμου στον οποιο οφειλουμε να συμμετεχουμε και να αφοσιωθουμε για να καταφέρουμε να νιώσουμε επιτελους ανετα ολοι στο κοινο μας σπιτι,το παγκοσμιο σπιτι που ανηκει σε ολους μας και ολοι πρεπει να χωραμε σε αυτο! Μοναχα οταν δεν θα εξαιρειται κανενας απο αυτην την πανανθρωπινη πορεια θα μπορουμε να ειμαστε ευχαριστημενοι απο την αποτελεσματικοτητα μας και την δραση μας στα ανθρωπινα δικαιωματα κανοντας τα μια στερεη και εδραια βαση των πολιτισμων και των κοινωνιων απανταχου της γης!!!


0 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page