ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ:Η ΜΟΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ορος αναφερεται στην απωλεια και την ανεπαρκεια στην προσφορα και βιωση των συναισθηματων.Οι συναισθηματικες αναγκες του ανθρωπου ειναι το ιδιο σημαντικες με ολες τις αλλες αναγκες του και η μη ικανοποιηση τους μπορει να εχουν πολλες και σοβαρες συνεπειες,ασχημες και καθηλωτικες για την αναπτυξιακη του προοδο και πνευματικη του υγεια και του ιδιου, αλλα και του περιβαλλοντος μεσα στο οποιο ζει και υπαρχει.
Ολες οι σχετικες μεχρι σημερα μελετες και ερευνες πανω σε αυτη τη θεματικη καταληγουν ολες στα ιδια συμπερασματα που συνοψιζονται στη χαρακτηριστικη φραση:Τα συναισθηματα ειναι για τον ανθρωπο ,οτι ειναι και ο ηλιος για τα φυτα!
Αν θελησουμε να δωσουμε μια πιο σαφη περιγραφή για τα συναισθηματα μπορουμε να αναφερουμε οτι αυτα ειναι η συνολικη πληροφορια που εχουμε για τον βαθμο προσαρμογης μας με το περιβαλλον!
Η αμεσως επομενη αναφορα που ερχεται στις σκεψεις των περισσοτερων απο εμας ειναι η διαδεδομενη και ευκολα αντιληπτη δυσκολια πολλων συνανθρωπων μας να εκφραστουν συναισθηματικα αλλα και οταν το κανουν αυτο να γινεται υπο το φοβο του κακοβολου σχολιασμου και του μαθημενου αποσυναισθηματισμου-λες και κανουν κατι κακο οταν διατυπωνουν πιο ανοιχτα κατι που αισθανονται- που συνοδευε τον εαυτο τους επειδη τους ειχε επιβληθει σαν θεσφατο οτι ειναι κατωτερη πραξη,το να εισαι αυτοαναφορικος με τα συναισθηματα σου.
Ειμαι απο αυτους που υποστηριζουν οτι η απουσια βιωσης και εκφρασης συναισθηματων (θετικων και αρνητικων) στην καθημερινη ζωη αποτελει την μοναδικη μορφη αναπηριας...η ενδοσκοπικη ανυπαρξια, η αδρανεια και η παντελης απουσια αντιδρασης περιγραφουν περισσοτερο ενα αποκρουστικα ουδετερο και νοητικά καθηλωμενο ον,παρα εναν ανθρωπο που ζει,κινειται και αλληλεπιδρα σ ενα περιβαλλον που συνεχως σε προκαλει να αντιδρασεις,να συμφιλιωθεις,να συμφωνησεις και εν τελει να συνδιαλαγεις και να αλληλεπιδρασεις μαζι του!
Το να ειναι κανεις αβουλος και αοσμος συναισθηματικα ειναι κατι που τρομαζει και ταυτοχρονα μας λυπει μιας και απαντιεται σε πληθος συνανθρωπων μας.
Για τις ευεργεσιες και τις ζωογονες επιπτωσεις των συναισθηματων στον ανθρωπο μπορει εκτος απο τον ιδιο να αποφανθει και ολοκληρη η φυση που υπαρχει γυρω μας και που συναισθηματιζει τον εαυτο της μεσα απο τα απιθανα χρωματα της,τα περιεργα σχηματα των δεντρων και των πουλιων της,τους ηχους των νερων της και την πολυποικιλη υπαρξη ολων των ζωντανων που φιλοξενει!
Ας εχουμε υποψην μας οτι ολα ξεκινουν και κατακτουν ορθη και έγκυρη μορφη μεσα μας,η επίγνωση,κατανοηση,αναγνώριση και ενσυναισθηση στα συναισθηματα του διπλανου μας καθως και δικη μας αυτογνωσία με την ταυτοχρονη συνδιαλλαγη των συναισθηματων μεσα μας αποτελει την βαση και την ωριμανση για την εγγυτητα στις ψυχες των ανθρωπων, σε ενα χωροχρονο,της Ελλαδας του 2017, που αυτο μοιαζει πιο απαραιτητο απο ποτε.
Προφανως η αντιληπτικοτητα στα συναισθηματα μοιαζει σαν την υψιστη μορφη εφυιας σημερα,μιας και η στυγνη ατομικοτητα και η αυστηρη,πλην ανουσια ιδιωτεια ηταν σαφεστατα ενας προδρομος παραγοντας που οι κοινωνιες μας ξεπεσαν ηθικα και πολιτισμικα και κατοπιν και οικονομικα! Το να κατανοεις και να συμπασχεις με τα συναισθηματα του συνανθρωπου σου σε κανει αναμφισβητητα καλυτερο ανθρωπο και σου δινει τη δυνατοτητα και την ευκαιρια να δραπετευεις απο τον μιζερο τροπο ζωης και της αχαρης ιδιωτευσης αποφευγοντας τον αυτιστικο τροπο ζωης των μεγαλουπολεων,κατακτωντας τον τιτλο του αλληλεγγυου και ενεργου πολιτη. Εμεις οι ανθρωποι με τις θετικες και τις αρνητικες μας πλευρες,θελουμε να ενισχυουμε την ανταλλαγή των συναισθημάτων με τους διπλανους μας,να επιδιωκουμε την κατανοηση αυτων και οταν δυσκολευομαστε με καποια απο αυτα να προσπαθουμε να καταλαβουμε και να συναισθανθουμε τις δυσκολιες και τις λυπες των αλλων αλλα και να χαρουμε με τις χαρες τους…
Βιβλιογραφια:
Bradberry, Travis & Greaves, Jean (2006). Συναισθηματική Νοημοσύνη – Το απλό βιβλίο, Εκδόσεις Κριτική.
Goleman, Daniel (1998). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Goleman, Daniel (2000). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη στο χώρο της εργασίας. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Goleman Daniel, Boyatzis Richard & McKee Annie (2002). Ο Νέος Ηγέτης.
Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
Gottman John (2000). Η Συναισθηματική Νοημοσύνη των παιδιών. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα
Κωνσταντινος Καφετσιος (2005) Δεσμος συναισθημα και διαπροσωπικες σχεσεις
Βσιλικη Παππα: Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ-Συναισθηματικη Αναπτυξη και Συναισθηματικη Νοημοσυνη