top of page

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


ΜΥΘΟΣ: Τα άτομα με ψυχική ασθένεια είναι επικίνδυνα και απρόβλεπτα. Έχουν βίαιες συμπεριφορές – ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που δέχονται θεραπεία δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τον υπόλοιπο γενικό πληθυσμό, Μάλιστα το πιθανότερο να είναι να ειναι αυτοι τα θύματα της βίας,παρά να είναι οι θύτες. Οσο για την προβλεψιμοτητα των κινησεων τους ισχυει μονο αν οι προειδοποιήσεις τους γινονται αντιληπτες και διαβαζονται σωστα απο το περιβαλλον τους. ΜΥΘΟΣ: Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σπάνια. ΑΛΗΘΕΙΑ: Καθόλου.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται από κάποια ψυχική διαταραχή κατά την διάρκεια της ζωής τους. Κι ανεξάρτητα από κοινωνική θέση,το φύλο,τη φυλή και το. επαγγελμα.

ΜΥΘΟΣ: Αν μιλάς με ανθρώπους για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπιζουν θα αισθανθούν πραγματικά άσχημα. ΑΛΗΘΕΙΑ- Φυσικά και οφείλουμε να σεβόμαστε τα συναισθήματα των ανθρώπων ,των φίλων μας ακόμη κι αν μας είναι δύσκολο να τα κατανοήσουμε! Η υποστήριξή μας όμως είναι το πιο σημαντικό για τους ανθρώπους αυτούς! Αρκεί να μεταχειριζόμαστε τους κατάλληλους τρόπους για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. ΜΥΘΟΣ- Τα προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλούνται μόνο από αρνητικές εμπειρίες ή ευθύνονται οι γονείς του ασθενη κατα την παιδική ηλικια του. ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι βιολογικοί παράγοντες, το κοινωνικό περιβάλλον και οι στρεσογόνες καταστάσεις διεγείρουν συχνά ψυχικά προβλήματα. Ένας τραυματικός δεσμός δεν οδηγεί πάντα σε νόσο γιατἰ το τοσο το περιβάλλον,όσο το γενετικό υλικό, οι κοντινοί άνθρωποι αλλά και το εν γένει δυναμικό του κάθε ανθρώπου μπορούν να προστατεύσουν και να ανακουφίσουν κάθε αρνητική εμπειρία. ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικές ασθένειες δεν θεραπεύονται.Είναι ανίατες. ΑΛΗΘΕΙΑ: Υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις όσον αφορά την σοβαρότητα και ο όρος ψυχικές παθήσεις καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Τα περισσότερα προβλήματα ψυχικής υγείας θεραπεύονται και οι πιο πολλές ψυχικές παθήσεις αντιμετωπίζονται επαρκώς μέσω των αποτελεσματικών θεραπειών. Συνηθέστερα χρειάζεται κι είναι με σαφήνεια διορθωτική, μια βραχυχρόνια επαγγελματική παρέμβαση. Σε πιο επιβαρυμένες καταστάσεις με χρονιότητα και συνήθως με πολύ ύστερη και καθυστερημένη διάγνωση είτε ο ασθενης ειναι ρυθμισμένος. Όποιο άλλο πρόβλημα υφίσταται και εξακολουθεί συμβαίνει ένεκα άλλων παραμέτρων και των κοινωνικών, οικονομικών επιπτώσεων αλλἀ και του έντονου στιγματισμού

ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικές παθήσεις είναι μεταδοτικές ΑΛΗΘΕΙΑ: Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανοησία από το να πιστεύει κάποιος ότι οι ψυχικές παθήσεις μπορεί να μεταδοθούν από άνθρωπο σε άνθρωπο Εκείνο που μπορεί να μεταδοθεί είναι όπως σε κάθε μας σχέση κάποιο αρνητικό ή επιβαρυντικό συναίσθημα. Με αυτή τη στερεότυπη συμπεριφορά από μέρους μας τα άτομα με ψυχικές παθήσεις καταβυθίζονται στην απομόνωσή τους και τα θέματά τους μεγιστοποιούνται.

ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικά ασθενείς δεν είναι σε θέση να εργάζονται. ΑΛΗΘΕΙΑ: Κι όμως όταν η ψυχική ασθένεια έχει σταθεροποιηθεί φυσικά, είναι και ικανοί και δημιουργικοί στην εργασία τους αν και κάποιες φορές μπορεί να χρειάζεται μια προσαρμοσμένη αντιμετώπιση.

ΜΥΘΟΣ: Οι ψυχικά ασθενείς είναι τεμπέληδες, οκνηροί και αδύναμοι σαν χαρακτήρες και γι αυτό έχουν εκδηλώσει κάποια συμπτώματα. ΑΛΗΘΕΙΑ: Στερείται σοβαρότητας ο ισχυρισμός πως αν έσφιγγαν τα δόντια και είχαν δύναμη μέσα τους θα ξεπερνούσαν την ψυχικἠ δυσκολία κι ούτε σαφώς είναι θέμα χαρακτήρα.

ΜΥΘΟΣ: Η θέση τους είναι στο ψυχιατρείο και ο εγκλεισμός τους μονόδρομος. ΑΛΗΘΕΙΑ: Σε περιόδους έντονης όξυνσης κι επιδείνωσης των συμπτωμάτων τους είναι απαραίτητο για κάποιο διάστημα. Όμως όταν παρακολουθούνται επαρκώς και δίχως ενεργή υποτροπή μπορούν να ζουν σε κανονικούς ρυθμούς σε περιβάλλον που έχει πληροφορηθεί για τις κατάλληλες συμπεριφορές απέναντί τους. Εξάλλου έχουν εκπονηθεί, δοκιμαστεί και ισχύουν πλείστες άλλες πολύ πιο κοινωνικά ανεκτικές και ουσιαστικά αποτελεσματικές μέθοδοι διαβίωσής τους.

Ο εγκλεισμός είναι φύση αντιθεραπευτικός και αποδυναμώνει την κοινωνική τους λειτουργικότητα, τους απομονώνει και αποστερεί καθε υγιή και βοηθητική παράμετρο από κοντά τους. Η Ιδρυματοποίηση με την απομάκρυνση από το οικείο τους πλαίσιο και την ρήξη των οικογενειακών σχέσεων δημιουργεί σαφέστατα ισχυρές προϋποθέσεις επιδείνωσης.


3 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page