Έγινε ενημέρωση: 17 Ιουλ

Προσφατες νεες γνωσεις για τον εγκεφαλο και την λειτουργια του μας αποκαλυπτουν οτι ειναι ενα εξοχως ευπλαστο και δυναμικα
διαφοροποιουμενο συστημα το οποιο διαθετει την ικανοτητα να αυτο- εκπαιδευεται.Εχει την δυνατοτητα να μπορει να αναλυει τις νεοεισερχομενες πληροφοριες που συλλεγει απο το σωμα του και το περιβαλλον και να διεκδικει την καλυτερη προσαρμογη του στις αλλαγες του περιβαλλοντος στο οποιο διαβιωνει.
Με τον ορο πλαστικοτητα μπορουμε να ορισουμε την δυνατοτητα του εγκεφαλου να μεταβαλεται και να αλληλεπιδρα με το περιβαλλον δημιουργωντας νεες δομες ,νεες συναψεις, που θα τον βοηθησουν να εχει μια καλυτερη και ομαλοτερη προσαρμογη στις νεες συνθηκες.
Σε μια εποχη στην οποια οι προκλησεις που καλουμαστε να διαχειριστουμε ειναι και πιο πολυπλοκες και πρωτογνωρες,ο εγκεφαλος μας εχει την δυνατοτητα να απεγκαταστησει καποιες ηδη δημιουργημενες δομες και συναψεις,η και να τις απενεργοποιησει μερικως,αντικαθιστωντας τες με νεες και πιο προσαρμοσμενες στα γεγονοτα και τις προκλησεις που εχει να αντιμετωπισει.
Μπορει δηλαδη να αυτοπρογραμματιζεται και να αυτοοργανωνεται αναλογα με τα κελευσματα που το περιβαλλον τον καλει να διαχειριστει.
Απο τα παιδικα μας χρονια εχουμε εγκατεστημενους μηχανισμους αντιδρασης και επεξεργασιας σε ορισμενα ερεθισματα ,που ομως δεν γνωριζουμε αν θα μας ειναι χρησιμοι σε ολη μας την ζωη-τουλαχιστον με την μορφη που τους αποκτησαμε-και γιαυτο ο εγκεφαλος εχει την δυνατοτητα να τους αναδιαμορφωνει και να τους τροποποισει συμφωνα με τις νεες του αναγκες.
Λαμβανει τις προσλαμβανουσες του περιβαλλοντος του και αναλογα επαναδομει τις αντιστοιχες νευρωνικες συστοιχιες-τις συναψεις-με τροπο που να επαναπρογραμματιζεται διαρκως προσθετωντας νεες δομες η και τροποποιωντας και εμπλουτιζοντας τις υπαρχουσες.
Ο τροπος που υπαρχουμε σημερα εχει να κανει σε μεγαλο βαθμο με αυτα που μας εχουν συμβει και παντα βεβαια σε συνδυασμο με τα γονιδια μας.Η βιωμενη εμπειρια διαμορφωνει και την βιολογια μας,τον τροπο δηλαδη που επιβιωνουμε,ετσι ωστε να ανταποκρινομαστε θετικα και προσαρμοστικα προς την εξελιξη.
Ο εγκεφαλος μας,αυτο το πολυπλοκο συστημα,διαθετει παμπολλες δυνατοτητες διασυνδεσεων και δυνατοτητων απο αυτες που χρησιμοποιουμε στην καθημερινη πρακτικη και μονο αν παραστει αναγκη μπορει και να τις φερει στο προσκηνιο.Με καθε ερεθισμα θα ανακαλεσει τις ηδη ετοιμες δυνατοτητες του,και που συνηθως χρησιμοποιει, για να αντιμετωπισει ενα γεγονος.Ομως τα ερεθισματα μπορει να αλλαζουν σε καποια ποιοτικα τους χαρακτηριστικα ́(παροτι μοιαζουν ιδια) και να μην ειμαστε προετοιμασμενοι στις καινουργιες συνθηκες με τα ηδη υπαρχοντα δυναμικα μας να καταφερουμε να ανταποκριθουμε επαρκως,οπως σε προηγουμενες περιπτωσεις η να ξερουμε και να αντιδρουμε με ενα συγκεκριμενο τροπο,που δεν τον διαφοροποιουμε καθε φορα.... Γιαυτο αλλωστε συνηθως επαναλαμβανουμε τα ιδια λαθη...
Α
λλα αυτο δεν σημαινει οτι οι δυνατοτητες του περιοριζονται μεχρι εκει.
Και αυτο μπορουμε ευκολα να το αντιληφθουμε σε παιδια που γεννιουνται με καποια διαταραχη και που την εντοπιζουμε νωρις,δινοντας την ευκαιρια με τις καταλληλες μεθοδους,στον εγκεφαλο που αντιμετωπιζει ενα συγκεκριμενο προβλημα,να διαλεξει εναν αλλο δρομο -μια αλλη δομη-για να πετυχει μια ορισμενη λειτουργια.
Χαρη στην πλαστικοτητα του εγκεφαλου,που ιδιως στα πρωτα χρονια ειναι παρα πολυ εξελιγμενη και ευκαμπτη,ο εγκεφαλος φτανει σε ενα αποτελεσμα αναδιαμορφωνοντας θα λεγαμε την διαδρομη και επαναρυθμιζεται σε τετοιο βαθμο και με τετοια αποτελεσματικοτητα,που μπορουμε να μιλαμε για δυνατοτητα αυτοαναρρωσης του! Ακομη και στις βλαβες που προκαλλουν τα εγκεφαλικα επεισοδια στους νευρωνες καταστεφοντας τους,καποιοι αλλοι νευρωνες αναλαμβανουν να επιτελεσουν τον ιδιο η παρομοιο λειτουργικο
ρολο,για να μπορεσει να καλυφθει το κενο και να συνεχιστει η ομαλη διαβιωση.Βρισκει θα λεγαμε πιο απλα νεους συνδυασμους μεσα του,επεκτεινοντας τις δυνατοτητες του και “μεγαλωνοντας” και ο ιδιος αφου φτιαχνει καινουργια παρομοια κουτακια που μπορουν να εξυπηρετησουν τις αναγκες του.
Για να το πετυχει αυτο συνεργαζονται πολλες περιοχες του εγκεφαλουκαι ο ιδιος κατανεμει τις δραστηριοτητες της καθε περιοχης με γνωμονα την επιτευξη του πιο συντομου και πιο αποτελεσματικου δρομου,ως προς την επιβιωση του.
Ειναι πραγματικα εντυπωσιακη η δυνατοτητα του εγκεφαλου μας να αυτοεκπαιδευεται και να αυτοοργανωνεται στη βαση των νεων δεδομενων.Η δημιουργιανεωνμονοπατιωνμαςδινειτηνδυνατοτηταναεξελισσομαστε και να ειμαστε ικανοποιημενοι με την προσαρμοστικη μας ικανοτητα.
Μεσω της ψυχοθεραπειας μπορουμε να εξελιξουμε το δικτυο των νευρωνων μας και των συναψεων μας, ετσι ωστε να μπορουν να αλλαζουν αναλογα με τις εμπειριες του περιβαλλοντος.Αυτο σημαινει πως χρησιμοποιουμε τις εγκεφαλικες μας συνδεσεις ,αλλες φορες αποδυναμωνοντας τες,αλλες φορες ενδυναμωνοντας τες,και ναλογα με τους στοχους και τις επιθυμιες μας,να καλλιεργουμε οτι νομιζουμε θετικο,να “σκοτωσουμε”οτι θεωρουμε επιζημιο....
Ολα ομως εξαρτωνται απο τον τροπο με τον οποιο χρησιμοποιουμε τον εγκεφαλο μας,ειδικα τωρα που πλεον γνωριζουμε τις απεριοριστες και συνεχως αναπλαθωμενες δυνατοτητες του!
*συναψεις:ειναι οι σχεσεις μεταξυ των νευρωνων ,οι οποιοι επικοινωνουν και συνδεονται μεταξυ τους μια μια γλωσσα(τους νευροδιαβιβαστες) ,οι οποιοι στελνουν το μηνυμα απο τον εναν νευρωνα στον αλλον.