top of page

ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΕΣΗ


Η αυτοπεποίθηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας. Ένας άνθρωπος με αυτοπεποίθηση μπορεί να καταφέρει πράγματα που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Αντίθετα η χαμηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να επιφέρει προσωπική (άδικη) αποτυχία. Πιο κάτω θα βρείτε 10 απλά βήματα για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση σας.

Σκέψου σωστά: Εντόπισε τις αρνητικές σου σκέψεις και αμφισβήτησε τες.

Οι σκέψεις μας χρειάζεται να είναι απλώς ρεαλιστικές και όχι απαρίτητα θετικές. Δεν θα είχε νόημα, εάν πιστεύαμε ότι τα πάντα είναι εύκολα και χωρίς προβλήματα. Πολύ καλή τεχνική είναι να σκεφτείς τι θα έλεγες εσύ στον καλύτερο σου φίλο, εάν σκεφτόταν με τον τρόπο που σκέφτεσαι. Μπορείς να κάνεις το ίδιο ακόμα και για την επίλυση ενός προβλήματος που αντιμετωπίζεις. Τί συμβουλή θα έδινες στον καλύτερο σου φίλο? Επίσης, μπορείς να σκεφτείς τι θα έλεγε σε εσένα ο καλύτερος σου φίλος/ δάσκαλος/γονιός, αν μπορούσαν να ακούσουν οτι σκέφτεστε με αυτόν τον τρόπο?

Επιβράβευσε τον εαυτό σου. Μετά από μια κουραστική ημέρα, κάνε κάτι που σε ξεκουράζει. Για παράδειγμα: παράγγειλε το αγαπημένο σου φαγητό ή δες μια καλή ταινία.

Η καθημερινότητα στις μέρες μας είναι τόσο απαιτητική που χρειάζεται να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας όσο πιο συχνά μπορούμε, με πράγματα που αγαπάμε και μας ξεκουράζουν. Απλά χρειάζεται να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μας ξεκουράζει και ταιριάζει σε εμάς.

Σκέψου ποιες είναι οι δυνατότητες σου. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε αδυναμίες αλλά και δυνατότητες, δυστυχώς όμως οι περισσότεροι από εμάς, τείνουμε να σκεφτόμαστε τα αρνητικά μας και αποβάλουμε από την μνήμη μας τα θετικά. Εντοπίζοντας τις δυνατότητες μας θα δούμε τον εαυτό μας με άλλο μάτι. Ψάχνοντας πολύ καλά σίγουρα θα βρούμε πράγματα στα οποία είμαστε καλοί, έστω και μικρά- καθημερινά, τα οποία δεν είχαμε ποτέ πριν υπολογίσει.

Ακολούθησε πρόγραμμα φυσικής άσκησης. Η γυμναστική έχει διπλό ρόλο στην αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου. Πρώτον, οι ενδορφίνες που απελευθερώνει ο εγκέφαλός, σε συνδυασμό με τους μύες σου που αναπτύσσονται, σε κάνουν να νιώθεις όμορφα. Δεύτερον, με την γυμναστική μπορεί να αλλάξει το σώμα σου προς το καλύτερο. Γυμνάζοντας το κορμί σου, θα έχεις απώλεια κιλών ή/ και σύσφιξη. Οπόταν θα έχεις καλύτερη εικόνα για την εξωτερική σου εμφάνιση, γεγονός που μπορεί να σου επιφέρει και συναισθηματική βελτίωση και καλή αυτοεικόνα.

Ανάπνευσε διαφραγματικά: Το άγχος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αυτοπεποίθηση σου. Ακολουθώντας την ελεγχόμενη- διαφραγματική αναπνοή, θα νιώσεις αμέσως καλύτερα. Όταν λοιπόν νιώσεις το στρες να σε κατακλύζει, κλείσε τα μάτια, σκέψου μια εικόνα που σε χαλαρώνει... φαντάσου την χαλάρωση να έρχεται και την ένταση να φεύγει από το σώμα σου. Μπορείς να ακούσεις μια χαλαρωτική μουσική, εάν σε βοηθάει, πάρε βαθιές διαφραγματικές αναπνοές και ανασυγκροτήσου. Μάθε την διαφραγματική αναπνοή πατώντας εδώ:

Άλλαξε την ρουτίνα σου. Πρόσθεσε στην καθημερινότητα σου κάτι καινούργιο. Μάθε μια νέα γλώσσα, άρχισε ένα νέο άθλημα, άρχισε μια νέα δραστηριότητα που δεν έκανες πριν, πρόσθεσε στο πρόγραμμα σου εβδομαδιαία συνάντηση με τις φίλες σου... Ακόμα και τα μικρο-κατορθώματα ή μικρο- αλλαγές θα σου δώσουν ενέργεια και καλύτερη διάθεση.

Θέσε στόχους. Θέτοντας ένα στόχο αποκτάς το αίσθημα ότι η ζωή σου έχει σκοπό, δουλεύεις μεθοδικά για την κατάκτησή του και όταν τελικά τον κατακτάς έρχονται συναισθήματα αυτοϊκανοποίησης και ευφορίας, τονώνοντας την αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση σου. Οι στόχοι που θέτουμε πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ρεαλιστικοί, υλοποιήσιμοι, σχετικοί με τις ικανότητες και την προσωπικότητά μας και, τέλος, επίκαιροι, για να έχουν συνάφεια με τα τωρινά μας ενδιαφέροντα.

Επιμελήσου την εμφάνιση σου. Η εξωτερική εμφάνιση, πολλές φορές αποτελεί καταλυτικό ρόλο στην αυτοπεποίθηση μας. Οπόταν πολλές φορές δεν αρκεί μόνο να δουλέψουμε με τον εσωτερικό μας κόσμο αλλά και με το πώς φαινόμαστε. Ο τρόπος που ντυνόμαστε και το κατά πόσο φροντίζουμε και επιμελούμαστε την εμφάνισή μας επηρεάζει την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάζει και τον τρόπο που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε τον εαυτό μας. Ανάδειξε λοιπόν τα δυνατά σου σημεία, φρόντισε να είσαι πάντα καθαρός/ή, όμορφα ντυμένος/η και περιποιημένος/η. Δεν χρειάζεται να ξοδέψεις μια περιουσία για να θεωρείσαι καλοντυμένος/η, άλλωστε ”περιποιημένη” εμφάνιση δεν σημαίνει απαραίτητα ακριβά ρούχα ή να είσαι ντυμένος/η με την τελευταία λέξη της μόδας.

Οργανώσου. Συνήθως όταν δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε όλα όσα θέλουμε ή όταν δεν τελειώνουμε κάτι που ξεκινάμε και πάντα κάτι ξεχνάμε μας ρίχνει την διάθεση μας. Σκέψου λοιπόν τους στόχους και τις υποχρεώσεις σου και άρχισε να οργανώνεσαι. Ο πιο απλός τρόπος για να οργανωθείς είναι να χρησιμοποιήσεις ένα ημερολόγιο (με το αγαπημένο σου χρώμα στο εξώφυλλο) και να γράφεις τι πρέπει να κάνεις κάθε μέρα. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσεις την πίστη στον εαυτό σου, αλλά και την αυτοπεποίθηση σου αφού θα δεις ότι θα καταφέρνεις και θα προλαβαίνεις περισσότερα.

Ξεπέρασε τους φόβους σου. Ο φόβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στο χτίσιμο μιας ισχυρής αυτοπεποίθησης και καλής διάθεσης γενικότερα. Ξεπερνώντας τις φοβίες σου, με την βοήθεια ενός ειδικού ψυχολόγου, θα νιώσεις ακόμα πιο δυνατός/η, θα μειωθούν οι αρνητικές σκέψεις και θα ενισχυθεί η αυτοεϊκόνασου.

1 Προβολή0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page