
Στην σημερινή μας αναφορά για την ψυχικη υγεια, οπως καθε χρονο απο τις 10 Οκτωβριου του 1994 που καθιερωθηκε η παγκοσμια ημερα για την ψυχικη υγεια,η παγκοσμια κοινοτητα μετρα τις απωλειες και προσπαθει να επανέλθει επειτα απο το ξεσπασμα της πανδημίας του covid 19 Στη χώρα μας που πριν από την πανδημία μετρούσε ήδη δέκα χρόνια οικονομικής κι όχι μόνο κρίσης…Είναι απόλυτα λογικό τα αποτελέσματα αυτών των εξαιρετικά πιεστικών συνθηκών, με τα διαταρακτικά τους στοιχεία να μην έχουν κοπάσει σε καμία περίπτωση…. βρισκουν ειτε εμας και προσωπα της οικογενειας μας,ειτε ανθρωποι του ευρυτερου περιβαλλοντος μας κοινωνικού,επαγγελματικου η οποιου αλλου την ψυχικη μας υγεια τουλαχιστον επισφαλή ή ακομη και σε πτωτική και προς την χειροτερευση πορεια!
Με το θέμα του φετινού εορτασμού είναι ¨Η ψυχική υγεία σε ενα άνισο κόσμο¨ και την ανισότητα να γιγαντώνεται ανάμεσα στις πλούσιες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο που ζει σε συνθήκες φτώχειας. Οι ανισότητες σχετικά με την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας αφορούν το γένος, την εθνικότητα, την έμφυλη ταυτότητα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό,την απώλεια εισοδήματος ή την ανεργία, την μετανάστευση την προσφυγιά, τον σεβασμό των δικαιωμάτων Με πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παραμένει άνιση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ,WFMH, το 75-95% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να μην έχουν καμία πρόσβαση και στις πλουσιότερες χώρες τα πράγματα να μην είναι πολύ καλύτερα. Ακόμη η απουσία επένδυσης στην ψυχική υγεία η οποία είναι δυσανάλογη απο τον συνολικό προϋπολογισμό της υγείας καταλήγει σε κενά στις φροντίδες της ψυχικής υγείας αλλά και καταδεικνύει πως η αναγκαιότητα ισοποσης μεριμνας για την φροντίδα ψυχικής και σωματικής υγείας δεν έχει ακόμη καταγραφεί πρακτικά. Το χάσμα φροντίδας
● Παρά τον καθολικό χαρακτήρα και το μέγεθος της ψυχικής ασθένειας, το χάσμα μεταξύ της ζήτησης για υπηρεσίες ψυχικής υγείας και της προσφοράς παραμένει σημαντικό.
● Σχετικά λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
● Τα σοβαρά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στη φροντίδα της ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποεπένδυσης επί πολλές δεκαετίες στην προαγωγή, την πρόληψη και τη φροντίδα της ψυχικής υγείας.
● Το στίγμα, οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές παθήσεις παραμένουν ευρέως διαδεδομένα.