
Η Παναγία υπήρξε πάντα σημείο αναφοράς για τους Έλληνες και γι'αυτό μέσα στο πέρασμα των αιώνων παίρνει διάφορες μορφές και ονόματα, ανάλογα με την εκάστοτε επικρατούσα θρησκεία και τις αντιλήψεις που έχαιραν αναγνώρισης μέσα από την ανθρώπινη παρουσία στην πορεία του χρόνου!
Έτσι προστάτιδα και παρθένος, πάντα συνετή και ήρεμα δυνατή, η Παναγία, υπήρξε στην στροφή του ελληνικού κόσμου με άλλη ονομασία αλλά πάντα με τις ίδιες ιδιότητες και πανομοιότυπα χαρακτηριστικά.
Τότε ήταν η θεά Αθηνά των Ελλήνων, της οποίας την μεγαλοπρέπεια, φιλευσπλαχνία και την μειλίχια έκφραση στην αντιμετώπιση των αμέτρητων βασάνων με την νέα θρησκεία αφομοιώθηκαν στην Παναγία μας Ανάλογα θα προσαρμοστούν και οι παραδόσεις και τα έθιμα προς την Χάρη της. (Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι γιορτή της Παναγίας στο δεκαπενταύγουστο συμπίπτει με τα γενέθλια της θεάς Αθηνάς, τέλη Ιουλίου με μέσα Αυγούστου).
Ακόμη πιο πίσω στο χρόνο και σαν αρχέτυπο των μητρικών θεοτήτων θα συναντήσουμε την μεγάλη Μητέρα, την Μάνα γη, που με την ευλογία της καρποφορίας
της έτρεφε τους ανθρώπους και έσωζε τις σοδειές τους απο τις κακοκαιρίες και άλλες δυστυχίες που τους απειλούσαν με πείνα και λοιμούς.
Έτσι πέραν αυτού σήμερα η Παναγία μας ειναι και η προστάτιδα των εγκύων και της καρποφορίας, της σποράς και της σοδειάς.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Γιουνγκ του αρχέτυπο της Μεγάλης Μητέρας - Θεάς είναι βαθιά ριζωμένο στον ανθρώπινο νου ακόμα και πριν την κύηση. καρποφορίας, της σποράς και της σοδειάς.
Η Μεγάλη Μητέρα, Μητέρα Θεά ή Μητέρα Γη είναι ένα μητριαρχικό αρχετυπικό μοντέλο που επαναλαμβάνεται σε διάφορες μυθολογίες ανα τον κόσμο
Συνήθως τη συναντάμε σε τρεις βασικές μορφές - ως Παρθένο, ως Μητέρα και ως Γριά - και ανάλογα με τη μορφή που έχει συμβολίζει την αγνότητα, τη γονιμότητα, τη σοφία.
Κατά καιρούς άλλωστε υπήρξαν μητριαρχικές κοινωνίες και μάλιστα θεωρούνταν από τις πλέον πρωτοπόρες!
Η θέση της «βασίλισσας του ουρανού» και της «μεσολαβήτριας» πάντοτε υπέρ της ανθρωπότητας και υπερασπιζόμενη την ανθρώπινη φύση!
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της Παναγίας μας που έχει να κάνει με τους πολέμους ,τις μάχες και την προστασία της ελευθερίας μας είναι το προσωνύμιο στρατηγός των στρατηγών, όπως και θεά Αθηνά στους αρχαίους, η οποία ενέπνεε όλες τις δυνάμεις στους πολεμιστές που την έβλεπαν δίπλα τους να αγωνίζεται και να πολεμά στο πλευρό τους και πάντα με την χάρη της οι αγώνες στεφόταν απο επιτυχίες και θριάμβους, πότε όμως προς χάριν αδικίας και επιθετικότητας παρά μόνο προς υπεράσπιση του καλού,του δικαίου και της σοφίας του εγχειρήματος!
Δεν υπάρχει άνθρωπος πιστός η μη, θρήσκος είτε άθεος που να μην εχει αναφωνήσει σε κομβικές και δύσκολες στιγμές της ζωής του το: Βοήθα Παναγιά μου!
Ειναι η μητέρα όλων μας που συμβολίζει το πρόσωπο που θα μας συντροφεύσει στις δυσκολίες, θα μας σώσει απο κάτι πολύ επικίνδυνο έστω και την ύστατη στιγμή ,θα συγχωρέσει κάθε μας ατόπημα και κακή συμπεριφορά ή αμαρτία.
Θα μας παρηγορήσει όταν όλα μπροστά μας θα φαντάζουν μαύρα και σκοτεινά.
Η Παναγία σαν μορφή και με τον καταλυτικό της ρόλο σαν μητέρα όλων μας, μοιάζει το αιώνιο αποκουμπι μας και η παντοτινή μας εξομολογητρια.
Σε Αυτήν εναποθέτουμε την τελευταία μας ελπίδα.
Δεν θα συμπεριελάμβανα τον εαυτό μου σε αυτό που λένε “πιστός”, όμως με τον
τρόπο μου έχω πολλάκις πιάσει τον εαυτό μου να αναφωνεί ότι:¨εδώ έβαλε η Παναγιά το χέρι της¨!
Έφερε με την γέννηση του Χριστού το μεγαλύτερο δώρο στον κόσμο και η ανθρωπότητα την δοξάζει και την υμνεί αιώνια!
Χιλιάδες είναι τα συνοδευτικά της προσωνύμια και τούτο γιατί ο καθένας μας μπορεί να την φανταστεί όπως θέλει -γι αυτο και Υπεραγία .
Κι αυτό γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά και την ιερότητα της μητρικής φιγούρας, όπως η ελευθερία, η αγάπη η φροντίδα, η προστατευτικότητα.
Μας εκπροσωπεί και μας δίνει το κουράγιο,την ελπίδα, πάντα από Εκείνη προσδοκούμε ένα θαύμα.
Η ζεστή και παρηγορητική της αγκαλιά περιμένει να ζεστάνει την ψυχή μας στις στιγμές που κρυώνει ο νους και ο λογισμός μας είναι χαμένος και κλεισμένος στα δικά του προβλήματα.
Υπερασπίστρια πάντα των "αμαρτωλών" και των "καταφρονεμένων".
Όποια ορφάνια κι αν μας προκύψει στην ζωή μας, είτε ψυχική, είτε σωματική, πνευματική ή βιωματική ή πραγματική και συντροφική ή φιλική ή ερωτική σε Κείνη βρίσκουμε την κατανόηση,την συμπόνια και το συμπάσχειν που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη εκείνες τις στιγμές.
Μας υποδέχεται με την ζέση της μητρότητας ,διώχνει την ορφάνια της ψυχής μας όταν είμαστε κάτω από την Σκέπη της.
Η εικόνα της στην Τηνο που για πολλούς είναι τόπος προσκυνήματος υπάρχει και το μοναστήρι, το κελί της Αγίας Πελαγίας που βρηκε την εικόνα της και που στο φτωχικό της κρεβάτι από τσιμέντο εχει για μαξιλάρι της μια πέτρα,που φανερώνει την ταπεινότητα της και την αφοσίωση της στη χάρη της Μεγαλοπρέπειάς της.
Σε αντίθεση με τους απατεώνες, θεομπαίχτες, εμπόρους της πίστης που φορούν τα χρυσοποίκιλτα άμφια, πατούν και πλουτίζουν από την απελπισία και την πίστη των αθώων και πονεμένων ανθρώπων.
Πολλοί ακόμη από τους κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο επιστήμονες προσκυνούν την Χάρη της και ενίοτε προσδοκούν το θαύμα της όταν η επιστήμη έχει κάνει πλέον ότι μπορούσε… Από την Παναγία προσδοκούμε την ίαση και την ανάρρωση μιας και συμβολίζει την πιο βαθιά,την πιο αγνή μας πίστη και σε αυτήν εναποθέτουμε την άφεση των αμαρτιών μας και την στερνή ελπίδα μας, που έχει χαθεί από οπουδήποτε αλλού.
Σαν το ύστατο,το τελευταίο καταφύγιό μας.
Ιερό σαν της μάνα μας το άγγιγμα της και συμπαραστάτης μας, συνλειτουργός στην ζωή μας και όταν χρειαστεί στην διάσωση μας από τα πιο μεγάλα κακά και τις πιο μεγάλες δυστυχίες.
Παναγία είναι η μάνα των ψυχών μας ,των παθών μας η λυτρωτρια και αιώνια σύμμαχος των φτωχών και των αδυνάτων!
Καλό Δεκαπενταύγουστο!